Συμπτώματα της ψωρίασης που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Συμπτώματα της ψωρίασης που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Συμπτώματα της ψωρίασης που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Η ψωρίαση είναι ευρέως γνωστή για τα «μπαλώματα» που δημιουργεί στην επιδερμίδα, όμως το πρόβλημα ξεκινάει από πολύ πιο βαθιά. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα-όπως είναι αυτά του δέρματος- αντί να στοχεύει σε ξένα σώματα όπως τα βακτήρια και οι ιοί.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να αναγκάσει την διαδικασία αναγέννησης του δέρματος να γίνετε πιο γρηγορά από το συνηθισμένο. Τυπικά η διαδικασία αυτή χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ενώ αν πάσχετε από ψωρίαση η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τα μπαλώματα της ψωρίασης.

Στα περισσότερα άτομα με ψωρίαση η ασθένεια κάνει κύκλους, δηλαδή περνά φάσεις στις οποίες βρίσκεται σε έξαρση και άλλες που βρίσκεται σε ύφεση. Κάθε κύκλος μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και μήνες και στη συνέχεια να περάσει ένα διάστημα ύφεσης.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται απόλυτα από το είδος της ψωρίασης που έχετε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν λίγα μπαλώματα κοντά στο τριχωτό της κεφαλής ή και στον αγκώνα σας ενώ άλλα άτομα θα έχουν ψωριακές πλάκες να καλύπτουν σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος τους.

Κάτι πολύ βασικό που πρέπει να γνωρίζετε για την ψωρίαση είναι ότι δεν είναι μεταδοτική. Δεν μπορείτε κολλήσετε ψωρίαση αν αγγίξετε τις ψωριακές πλάκες σε ένα άλλο άνθρωπο.

 

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της ψωρίασης που πρέπει να γνωρίζετε.

 

Ασημένιες λεπτές πλάκες – ψωριασικές πλάκες

Αυτό που κάνει την ψωρίαση να ξεχωρίζει από τα τυπικά εξανθήματα που εμφανίζουν πολλοί άνθρωποι είναι τα παχιά λευκά ή ασημένια μπαλώματα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία τους σώματος. Αυτά τα μπαλώματα που ονομάζονται «ψωριακές πλάκες» είναι αυτά που μαρτυρούν ότι αυτό που έχετε είναι ψωρίαση. Οι ψωριακές πλάκες συνήθως εμφανίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα και το κρανίο όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος σας.

 

Μικρές κόκκινες κουκίδες ή αλλοιώσεις της επιδερμίδας – γλουταρική ψωρίαση

Αυτού του είδους η ψωρίαση έχει πολύ διαφορετική εμφάνιση από τις ψωριασικές ασημένιες πλάκες. Η γλουταρική ψωρίαση μπορεί να ενεργοποιηθεί αν περάσετε κάποια μόλυνση από στρεπτόκοκκο. Αυτός είναι ο συνηθέστερος τύπος ψωρίασης μετά τις ασημένιες ψωριασικές πλάκες.

 

Κόκκινα κομμάτια δέρματος – ανάστροφη ψωρίαση

Αυτός ο τύπος ψωρίασης είναι γνωστός σαν αντίστροφή ψωρίαση. Η ανάστροφη ψωρίαση εμφανίζεται με επίπεδα κόκκινα σημάδια που μένουν σε μια καθορισμένη περιοχή. Συνήθως αυτή η περιοχή είναι συγκεκριμένη και τα σημάδια με δεν θα την ξεπεράσουν. Συνήθως αυτός ο τύπος ψωρίασης κάνει την εμφάνιση του σε πτυχές του σώματος όπως τους αγκώνες, τα γόνατα και την βουβωνική χώρα.

Αν τα σημάδια αυτά εμφανιστούν στη μασχάλη σας υπάρχει περίπτωση να πιστέψετε ότι είναι ένας ερεθισμός ή κάποια αντίδραση από το αποσμητικό σας. Αν όμως κάνει την εμφάνιση της στη βουβωνική σας χώρα ίσως να πιστέψετε ότι έχετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα ή να έχει δημιουργηθεί επειδή είχατε φαγούρα.

 

Κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής

Υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν κάποια μορφή ήπιας ψωρίασης η οποία εμφανίζεται αποκλειστικά στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα άτομα συνήθως πιστεύουν ότι έχουν απλώς πιτυρίδα και αρκεί να αλλάξουν το σαμπουάν τους. Η κύρια διαφορά της πιτυρίδας με την ψωρίαση είναι ότι οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι λευκές και ξηρές ενώ τα μπαλώματα της ψωρίασης έχουν κόκκινη ή ασημένια όψη. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή αιμορραγία που ίσως να οδηγήσει και σε απώλεια μαλλιών.

 

Φουσκάλες στο σώμα

Η φλυκταινώδης ψωρίαση είναι λιγότερο συνηθισμένη από τους υπόλοιπους τύπους όμως τα συμπτώματα της μπορούν να εμφανιστούν πολύ βαριά. Συνήθως επηρεάζονται μεγάλες περιοχές του σώματος και αντί για ψωριακές πλάκες εμφανίζονται φουσκάλες. Οι φουσκάλες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος όμως πιο συχνά θα τα δείτε στα χέρια και τα πόδια.

 

Κνησμός και αίσθημα καύσου στην επιδερμίδα

Συνήθως τα μπαλώματα της ψωρίασης δεν είναι πολύ ενοχλητικά και το μόνο που θα έχετε είναι λίγη φαγούρα. Πιο ενοχλητική τείνει να είναι η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής που προκαλεί έντονη φαγούρα λόγω της ξηρότητας.

Ο πόνος και η φαγούρα μπορούν να σας επηρεάσουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως η αυτοφροντίδα, ο ύπνος και το περπάτημα.

 

Ξηρό, ραγισμένο δέρμα

Το δέρμα όσον ανθρώπων έχουν ψωρίαση τείνει να είναι αρκετά ξηρό. Για το λόγο αυτό  συστήνεται να χρησιμοποιείτε ήπιες κρέμες και λοσιόν για να βοηθηθείτε. Επιλέξτε όσο πιο φυσικά προϊόντα μπορείτε που δεν θα περιέχουν συντηρητικά και αρώματα για να μην ερεθίσουν την ήδη ταλαιπωρημένη επιδερμίδα σας.

Τα μπαλώματα της ψωρίασης μπορεί να σπάσουν και να αιμορραγούν προκαλώντας σας ακόμα πιο έντονο πόνο. Τα άτομα με οδυνηρές πλάκες στα χέρια και τα πόδια μπορεί να δυσκολεύονται στην άσκηση, στο επάγγελμα τους αλλά και σε διάφορες οικιακές δραστηριότητες.

 

Αποχρωματισμοί στα νύχια.

Αν πιστεύετε ότι έχετε ψωρίαση και επισκεφθείτε τον γιατρό σας θα δείτε ότι θα ελέγξει και τα νύχια σας αν έχουν ψωρίαση. Αν τα νύχια σας έχουν κάποιον κίτρινο ή κόκκινο αποχρωματισμό είναι πιθανό να έχετε και εκεί ψωρίαση. Επίσης μπορεί τα νύχια σας να έχουν ρωγμές ή το νύχι σας να ανασηκώνεται από το κρεβάτι του, δηλαδή το δάχτυλο σας. Συνήθως θα έχετε ψωρίαση στα νύχια αν έχετε και στο υπόλοιπο σώμα όμως μπορεί να εμφανιστεί και μόνο στα νύχια.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ψωρίαση είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα τον δερματολόγο σας. Πρέπει να εξεταστείτε για να βγει άμεσα μια σωστή διάγνωση που θα δείξει να έχετε πράγματι ψωρίαση ή όχι.

Η ψωρίαση θα κάνει την εμφάνιση της κάποια στιγμή που θα έχει αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι η ψωρίαση δεν θεραπεύεται. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τις εξάρσεις των συμπτωμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *