Ψωριασική Αρθρίτιδα

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση (10-30%) πάσχει επίσης από ψωριασική αρθρίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία συμπτωμάτων. Μερικές φορές οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν πόνο και πρήξιμο σε μερικές αρθρώσεις, συνήθως στις άκρες των δακτύλων χεριών & ποδιών, ενώ γενικά οι αρθρώσεις που προσβάλλονται εμφανίζουν φλεγμονή, όπως ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο & διόγκωση. Η κατάσταση αυτή καλείται ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωρίαση ξεκινάει πριν την αρθρίτιδα στο 65% των περιπτώσεων, ενώ η αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης στο 19% των περιπτώσεων.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται μεταξύ 30-50 ετών.Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας ενώ παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο.

Η συνύπαρξη της Ψωριασικής Αρθρίτιδας με τις εκδηλώσεις της ψωρίασης αυξάνουν τις απαιτήσεις από τη θεραπευτική αγωγή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή και ενδεχομένως να λειτουργήσει προστατευτικά στην προοδευτική εξέλιξη της νόσου και την καταστροφή των αρθρώσεων. Επομένως παρόλο που δεν υπάρχει ριζική θεραπεία της νόσου, μία σειρά φαρμακευτικών αποτελεσματικών λύσεων συμβάλλουν στην ελάττωση του πόνου, καθώς και στον περιορισμό της φλεγμονής και της καταστροφής των αρθρώσεων.

Διακρίνονται 5 τύποι ψωριασικής αρθρίτιδας:

  • Περιφερική μονοαρθρίτις ή ασύμμετρη ολιγοαρθρίτις, η πιο συχνή μορφή
  • ‘Απω μεσοφαλαγγική αρθρίτις
  • Συμμετρική πολυαρθρίτις, σαν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, λιγότερο σοβαρή όμως και με αρνητικό το ρευματοειδή παράγοντα
  • Ακρωτηριασική-παραμορφωτική αρθρίτις
  • Σπονδυλίτις

Η διάγνωση

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σιγά-σιγά με ήπια συμπτώματα ή γρήγορα και να είναι σοβαρή. Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη ή τον περιορισμό εκταταμένων βλαβών στις αρθρώσεις που εμφανίζεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Γενικά ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται:

  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Πρήξιμο σε δάχτυλο των χεριών ή των ποδιών που μοιάζει με λουκάνικο
  • Aλλοιώσεις στα νύχια όπως στίξη και/ή αποχωρισμό από την θέση τους
  • Πόνο στα πόδια, τις ποδοκνημικές ή στους γλουτούς πάνω από τον κόκκυγα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *