Ψωρίαση στο πρόσωπο (Ψωρίαση προσώπου)

Ψωρίαση στο πρόσωπο (Ψωρίαση προσώπου)

Ψωρίαση στο πρόσωπο (Ψωρίαση προσώπου)

Η ψωρίαση στο πρόσωπο είναι διαφορετική από ότι σε άλλα μέρη του σώματος. Το δέρμα του προσώπου είναι πιο λεπτό και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.

 

Η ψωρίαση στο πρόσωπο συνήθως επηρεάζει:

 • Τα φρύδια σας
 • Το δέρμα ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος
 • Την άνω περιοχή στο μέτωπο
 • Το δέρμα στις ρίζες των μαλλιών

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να αντιμετωπίσετε τη ψωρίαση σε αυτές τις περιοχές.

 

Συμπτώματα της ψωρίασης στο πρόσωπο

Τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα του προσώπου που έχει εμφανιστεί η ψωρίαση:

 

Βλέφαρα

 • Νιφάδες δέρματος καλύπτουν τις βλεφαρίδες σας
 • Οι άκρες των βλεφάρων σας είναι κόκκινες και ξεφλουδίζουν

 

Μάτια

 • Ξηρά, φλεγμονώδη, ερεθισμένα μάτια
 • Προβλήματα στην όραση

 

Αυτιά

 • Συσσωρεύονται κομμάτια δέρματος στο αυτί σας που μπορούν να μπλοκάρουν το κανάλι, προκαλώντας απώλεια ακοής.
 • Συνήθως, η ψωρίαση δεν επηρεάζει το εσωτερικό του αυτιού.

 

Στόμα

Μπορεί να έχετε λευκές και γκρίζες αλλοιώσεις:

 • Στα ούλα ή τη γλώσσα σας
 • Μέσα στο μάγουλο
 • Μέσα στη μύτη σας
 • Στα χείλη

 

Οι αιτίες εμφάνισης της ψωρίασης και οι παράγοντες κινδύνου

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την ψωρίαση, αλλά γνωρίζουν ότι τα γονίδια και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων παίζουν σημαντικό ρόλο. Περίπου το 40% των ατόμων με ψωρίαση έχουν ένα στενό μέλος της οικογένειας με την ασθένεια. Πολλά από τα γονίδια που συνδέονται με την ψωρίαση είναι αυτά που βοηθούν στο χειρισμό του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Εκτός από τα γονίδιά σας, οι πιο κάτω παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες σας να εμφανίσετε ψωρίαση:

 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Φάρμακα
 • Λοιμώξεις
 • Αλκοόλ
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
 • Στρες

 

Θεραπείες για την Ψωρίαση στο πρόσωπο

Υπάρχουν μερικοί κύριοι τύποι θεραπειών που αφορούν ειδικά την ψωρίαση στην περιοχή του προσώπου. Ο τύπος θεραπείας που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το τμήμα του προσώπου που εμφανίζεται η ψωρίαση.

 

Φάρμακα για την ψωρίαση του προσώπου

 

Κορτικοστεροειδή χαμηλής δραστικότητας: Συνήθως είναι αλοιφές, κρέμες, λοσιόν και σπρέι που μειώνουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή για μικρό χρονικό διάστημα. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να κάνει το δέρμα σας πολύ λεπτό και υπερβολικά λαμπερό. Επίσης μπορεί το δέρμα στις συγκεκριμένες περιοχές να κάνει πιο εύκολα μελανιές, να φαίνονται τα αγγεία και να δημιουργηθούν ραγάδες.

Συνθετική βιταμίνη D: Σε αλοιφή ή κρέμα, επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Αλλά μπορεί επίσης να ερεθίσει το πρόσωπό σας. Υπάρχουν όμως κάποια καινούργια φάρμακα βιταμίνης D για την ψωρίαση που μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι καλύτερα και πιο ανεκτά για το ευαίσθητο δέρμα.

Ρετινοειδή: Βοηθούν στην απομάκρυνση της απολέπισης και μπορεί να διευκολύνουν τη φλεγμονή. Όμως μια παρενέργεια είναι ο ερεθισμός του δέρματος.

Άνθρακας: Συνήθως χρησιμοποιείτε άνθρακας σε προϊόντα καθαρισμού όπως σαμπουάν, κρέμες και έλαια.

Λοσιόν, κρέμες ή άλλα ενυδατικά προϊόντα: Αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ψωρίαση, αλλά μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να έχει καλύτερη αίσθηση και να σας ανακουφίσει από τον κνησμό, την απολέπιση και τη ξηρότητα.

Σαλικυλικό οξύ: Επίσης βρίσκεται σε σαμπουάν και θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής, αυτό το φάρμακο μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το ξεφλούδισμα του προσώπου λόγω της ψωράισης.

 

Εάν αυτές οι θεραπείες δεν βοηθήσουν, ίσως ο γιατρός σας προτείνει συνταγογραφούμενα φάρμακα για την πάθηση σας.

Κάθε φάρμακο που συνταγογραφείτε για την ψωρίαση λειτουργεί διαφορετικά, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο για μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση.

 

Ελαφριά Θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης του προσώπου

Μια ακόμη επιλογή είναι η θεραπεία με υπεριώδη (UV) φως, που ονομάζεται φωτοθεραπεία, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτοθεραπείας όπως:

 

Ηλιακό φως:Παίρνετε υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως ή το τεχνητό φως.

UVB φωτοθεραπεία:Παίρνετε ακτίνες UVB από μια τεχνητή πηγή.

Φωτοθεραπεία με στενή ζώνη UVB:Αυτός είναι ένας νέος τύπος επεξεργασίας της UVB ακτινοβολίας που ακόμα δεν είναι ευρύτερα διαδεδομένος και γνωστός.

Psoralenσυν υπεριώδη A(PUVA): Το Psoralen είναι ένα φάρμακο που κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο φως. Εφαρμόζεται τοπικά πριν από τη θεραπεία με UVA.

Excimer λέιζερ: Αυτή είναι μια ελεγχόμενη δέσμη UVB φωτός που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει σε μια μικρή συγκεκριμένη περιοχή.

 

Θεραπεία της ψωρίασης σε συγκεκριμένες περιοχές

Βλεφαρίδες

Για τη θεραπεία της ψωρίασης σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή του προσώπου σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 

Ειδικά κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της απολέπισης:Όμως πρέπει να προσέχετε και να μην τα χρησιμοποιείτε σε υπερβολικό βαθμό. Σε περίπτωση που τέτοια φάρμακα έρθουν σε επαφή με τα μάτια σας μπορεί να οδηγήσουν σε γλαύκωμα ή καταρράκτη.

Υπάρχουν κάποια φάρμακα για το έκζεμα τα οποία δεν προκαλούν τις παρενέργειες των στεροειδών και μπορεί να έχουν καλά αποτελέσματα και για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Τις πρώτες μέρες που τα χρησιμοποιείτε μπορεί να αισθάνεστε ένα μικρό τσίμπημα.

 

Προσέξτε όταν αντιμετωπίζετε την ψωρίαση γύρω από τα μάτια σας.Το δέρμα στα βλέφαρα είναι ευαίσθητο και καταστρέφεται εύκολα. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Η ψωρίαση στο μάτι είναι πολύ σπάνια. Εάν έχετε όμως, τα μάτια σας μπορεί να είναι υπερβολικά και οδυνηρά ξηρά. Μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσετε μια λοίμωξη των ματιών.

 

Αυτιά

Τα φάρμακα για την ψωρίαση μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη στο τύμπανο σας, γι΄ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνετε την εφαρμογή οποιασδήποτε μορφής αγωγής στο εσωτερικό του αυτιού σας.

 

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

Ένα συνταγογραφούμενο κορτικοστεροειδές σε μορφή σταγονών που μπορείτε να στάξετε στο αυτί σας ή σε μορφή κρέμας/ τζελ που θα εφαρμόσετε προσεκτικά στο εξωτερικό κανάλι.

Το καλσιπορένιο ή το ταζαροτένιο συνήθως αναμιγνύονται με κορτικοστεροειδή κρέμα ή αλοιφή

 

Στόμα και μύτη

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

 • Τοπικά στεροειδή όπως κρέμες ή αλοιφές που κατασκευάζονται ειδικά για χρήση σε υγρές περιοχές.
 • Ξεπλένετε συχνά με αλατούχο διάλυμα για να ανακουφίσετε τον πόνο και τη δυσφορία.
 • Κορτικοστεροειδή χαμηλής δραστικότητας όπως αλοιφή υδροκορτιζόνης 1%

 

Πώς να εφαρμόσετε ένα τοπικό φάρμακο για τη ψωρίαση στο πρόσωπό σας

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές:

 • Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες.
 • Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε κρέμες και αλοιφές γύρω από τα μάτια. Ορισμένες θεραπείες μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη του φαρμάκου ώστε να αποτρέψετε τυχόν παρενέργειες, ειδικά με στεροειδή.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ για να αποκρύψετε την ψωρίαση στο πρόσωπό σας. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να μην είναι συμβατά με τη θεραπεία σας ή να προκαλέσουν κάποια βλάβη.
 • Εάν το φάρμακό σας δεν βοηθάει ή προκαλεί πάρα πολλές παρενέργειες, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε μια θεραπεία που θα σας βοηθήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *