Ψωρίαση και ποιότητα ζωής 

Ψωρίαση και ποιότητα ζωής 

Ψωρίαση και ποιότητα ζωής 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που επηρεάζει σωματικά  και ψυχικά τον πάσχοντα.  Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς μπορούν να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι επιστημονικές εξελίξεις που άνοιξαν για πρώτη φορά νέους δρόμους στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης δίνουν πλέον ελπίδες σε εκατοντάδες ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι η ασθένεια οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος  και γι’αυτό το λόγο έχουν προχωρήσει σε πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την  αντιμετώπιση των σωματικών, αλλά και των ψυχικών συμπτωμάτων.

Στην Ελλάδα  η ασθένεια  αφορά περίπου 200 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι πάσχει από ψωρίαση ένας στους 50, αριθμός που αντιστοιχεί σε 5,7 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη και 4,2 στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ίδρυμα  για την Ψωρίαση αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της ψωρίασης ειδικά σε άτομα νεαρών ηλικιών είναι ποικίλες. Η νόσος φαίνεται ότι επηρεάζει ιδιαίτερα την αυτοεκτίμηση των ασθενών και τις κοινωνικές τους σχέσεις, ειδικά τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο.

Από τους 502 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, σχεδόν 7 στους 10 από τους εφήβους και 6 στους 10 από τους ενηλίκους  παρουσίασαν φανερά προβλήματα στην ψυχολογική τους διάθεση ως συνέπεια της αρρώστιας. Ειδικά οι γυναίκες και οι ασθενείς που δεν έχουν σύντροφο επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της ψωρίασης.

Οι μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η αυτοπεποίθησή τους σε σχέση με τους άνδρες ήταν αρκετά χαμηλή.

Φαίνεται πάντως ότι οι νεότερες  εξελίξεις αρχίζουν να αλλάζουν το τοπίο. Οι ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητήσουν θεραπευτικές  λύσεις, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο γιατρό τους και διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητά τους.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια μη μεταδοτική, η οποία χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και από φλεγμονώδη  αντίδραση, με αποτέλεσμα το σχηματισμό πυκνών, ασημόλευκων, λεπιδωδών πλακών δέρματος. Ταξινομείται ως ήπια, μέτρια  ή σοβαρή ανάλογα με το βαθμό  απολέπισης και ερυθρότητας, αλλά και ανάλογα με το ποσοστό της επιφάνειας του σώματος που καλύπτει.

Είναι γεγονός πάντως ότι η διαπίστωση των ειδικών για τον αυτοάνοσο χαρακτήρα της ψωρίασης τους έχει βοηθήσει να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα.

Γνωρίζουν πλέον το μηχανισμό εκδήλωσης της νόσου και έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για αντίδραση του ίδιου του  οργανισμού που στρέφεται κατά των δικών του κυττάρων. 

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι το 40-60% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν πάσχει ένας από τους δύο γονείς οι πιθανότητες εκδήλωσης της ψωρίασης στο παιδί είναι 8%, ενώ αν πάσχουν και οι δύο το ποσοστό φτάνει το 30-40%. 

Οι πιο συνηθισμένες ηλικίες στις οποίες εκδηλώνεται η ψωρίαση είναι μεταξύ 15-35 χρόνων, ενώ περίπου το 10-15% προσβάλλεται πριν την ηλικία των 10. Σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και κατά τη βρεφική ηλικία.

 Η εφαλιζουμάμπη αποτελεί μια νέα θεραπεία που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και δεν έχουν δείξει ανταπόκριση στις υπάρχουσες συστηματικές θεραπείες. Η χορήγησή της γίνεται με υποδόρια ένεση μία φορά την εβδομάδα. Το θετικό με τη νέα αυτή θεραπεία είναι το γεγονός ότι ο ασθενής μπορεί να την εφαρμόσει μόνος του, αρκεί να εκπαιδευτεί  από το γιατρό του.

Επιπλέον η καινοτομία  σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες που είχαν μέχρι σήμερα οι γιατροί είναι ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι παρενέργειες, όπως η τοξικότητα και η δυσανεξία. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να βελτιώσουν τις συνθήκες της καθημερινής τους ζωής, περιορίζοντας πλέον σημαντικά  συνέπειες της ασθένειας, όπως οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, η ψυχολογική πίεση, ακόμη και η κατάθλιψη.

Πάρις Μπάτσιος Δερματολόγος/Αφροδισιολόγος, Επιμελητής Δερματολογικής Κλινικής 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Δημοσιευμένο στο περιοδικό FORMA, Mάιος 2006 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *