6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

 6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

 6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε κάποιον που να έχει ψωρίαση ίσως να έχετε παρατηρήσει σημάδια της νόσου. Οι κόκκινες ψωριακές πλάκες που χαρακτηρίζονται από δέρμα που ξεφλουδίζει πολλές φορές είναι δύσκολο να κρυφτούν γιατί εμφανίζονται σε μέρη όπως οι αγκώνες, τα χέρια, ο λαιμός και το κεφάλι σας.

Η ψωρίαση είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό καλλυντικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για αυτή την κατάσταση μπορεί να κοιτούν επίμονα ή να κοροϊδεύουν.

Περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από ψωρίαση στην Ελλάδα και εφόσον εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα από τα 15 έως τα 35 δεν θα φύγουν ποτέ. Όσοι πάσχουν λοιπόν πρέπει να μάθουν να ζουν με την ψωρίαση και να προσαρμόσουν ανάλογα τη ζωή τους.

 

Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

 

Δεν είναι μεταδοτική

Τα δερματικά κύτταρα ζουν περίπου ένα μήνα πριν να πέσουν και αντικατασταθούν από νέα. Στα άτομα με ψωρίαση ο κύκλος ζωής των δερματικών κυττάρων είναι πολύ πιο σύντομος, κάτι που οδηγεί τα παλιά κύτταρα να ξεφλουδίζουν και να πέφτουν.

Αυτός είναι και ένας λόγο που πολύ άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι μια μεταδοτική ασθένεια.

Όλες αυτές οι νιφάδες δέρματος που πέφτουν δεν είναι τίποτα παραπάνω από κύτταρα δέρματος που πέφτουν. Μπορεί να δημιουργούν μια περίεργη και ακατάστατη όψη όμως δεν μπορούν να βλάψουν κανέναν.

 

Πως όμως δημιουργείτε η ασθένεια;

Περίπου το 10% των ανθρώπων που εκδηλώνουν τη ψωρίαση έχουν ένα γονίδιο που οδηγεί στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός γονιδιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών συμπεριλαμβανομένου του στρες, ορισμένων φαρμάκων και λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμα γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ψωρίαση ενώ άλλοι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

 

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο την επιδερμίδα των ανθρώπων

Η ψωρίαση δεν είναι απλώς «πολύ ξηρή επιδερμίδα ή πιτυρίδα στο σώμα» όπως πολλοί πιστεύουν.

Αν και η ασθένεια είναι περισσότερο εμφανής στο δέρμα (συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής όπου μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα) δεν είναι στην πραγματικότητα μια δερματική νόσος. Είναι μια αυτοάνοση νόσος που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στο σώμα σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την ασθένεια πιστεύουν ότι είναι ένα απλό καλλυντικό πρόβλημα όπως ένα κάψιμο ή η ακμή. Κάτι που δεν ισχύει φυσικά.

Επειδή η ψωρίαση προέρχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζει συχνά και άλλα μέρη του σώματος. Τα άτομα με την πάθηση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Περίπου το 30% των ανθρώπων με ψωρίαση εμφανίζουν και ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί οίδημα, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις.

 

Οι άνθρωποι με ψωρίαση νιώθουν απομονωμένοι

Στο παρελθόν όταν κάποιος άνθρωπος εμφάνιζε συμπτώματα ψωρίασης τον έβαζαν σε καραντίνα και προσπαθούσαν να θεραπεύσουν μια ασθένεια την οποία δεν γνώριζαν και δεν μπορούσαν να καταλάβουν.

Όλα αυτά τα άτομα λοιπόν ζούσαν με το στίγμα της ψωρίασης και δεν μπορούσαν να επισκεφθούν κανέναν κοινόχρηστο χώρο.

Ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι κοιτούν επίμονα στο δρόμο ή κάνουν άσχημες γκριμάτσες αν παρατηρήσουν ψωριακές πλάκες σε κάποιον περαστικό. Κάτι που φυσικά δεν περνά απαρατήρητο.

Κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι τα γκρουπ βοήθειας αλλά και οι διαδικτυακές κοινότητες που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά σε άτομα που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Μερικοί άνθρωποι επωφελούνται επίσης από την παροχή συμβουλών. Υπάρχει ακόμη και ένα νέο πεδίο ψυχολογίας αφιερωμένο στη βοήθεια των ανθρώπων με δερματικές παθήσεις: ψυχοθεραπεία.

 

Υπάρχουν πολλά τα οποία απασχολούν ένα άτομο με ψωρίαση αλλά δεν είναι εμφανή

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση φορούν πάντα ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια ώστε να μην πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Φανταστείτε πως θα ήταν αν έπρεπε κι εσείς για όλη σας τη ζωή να κρύβετε το σώμα σας πίσω από υφάσματα και στενά καλσόν.

Κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν ψωριακές πλάκες στα γεννητικά όργανα κάτι που κάνει δύσκολη τη σεξουαλική δραστηριότητα, το να ξεκινήσει μια σχέση ή ακόμα και να περπατήσει.

Το σώμα με ψωρίαση πονάει πολύ ιδιαίτερα αν υπάρχει και ψωριασική αρθίτιδα. Για αυτό οι παθόντες πολλές δεν έχουν το κουράγιο ούτε το κίνητρο να κουνηθούν και στην ουσία να ζήσουν τη ζωή τους.

Μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, τόσο όσο έχει και ο διαβήτης.

 

Δεν λειτουργούν όλες οι μορφές θεραπείας σε όλους τους ανθρώπους

Τα άτομα με ψωρίαση ακούν συχνά από φίλους και γνωστούς -ακόμα και από άγνωστους- να τους προτείνουν θεραπείες ή κάποια μορφή δίαιτας που δούλεψαν για κάποιον άλλο άνθρωπο με ψωρίαση.

Σίγουρα όλοι έχουν καλές  προθέσεις, αλλά πολλές φορές τα σχόλια μπορεί να είναι απογοητευτικά.

Μερικές φορές είναι πολύ απογοητευτικό – οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πολλές ιδέες που πιστεύουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να κάνουν καλό όμως πραγματικά δεν ξέρουν πως είναι να ζεις με τη ψωρίαση.

Επίσης το ότι λειτούργησε κάποια θεραπευτική μέθοδος για κάποιον φίλο σας και ελάττωσε την ένταση των συμπτωμάτων του δε σημαίνει ότι θα έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα σε όλους όσους πάσχουν από τη νόσο.

Χρειάζεται πολύ υπομονή για να βρείτε τη σωστή θεραπευτική επιλογή αλλά τα καλά νέα είναι ότι πιθανότατα κάτι από όλες τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν θα σας βοηθήσει.

 

Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ.

Παρά την απογοήτευση και τον καθημερινό αγώνα που πρέπει να δίνουν τα άτομα με ψωρίαση εξακολουθούν να έχουν ελπίδα: ότι η συνείδηση ​​αυξάνεται και ότι θα υπάρξουν περισσότερες μέθοδοι θεραπείας  ή ακόμα και ολική θεραπεία.

Στο παρελθόν κανείς δεν ήξερε πολλά πράγματα για την ψωρίαση. Τώρα με την πάροδο των ετών όλο και περισσότεροι επιστήμονες ασχολούνται με το θέμα και υπάρχουν ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί θεραπεία για την πλήρη αντιμετώπιση της ψωρίασης και όχι μόνο για την ελάττωση των συμπτωμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *